Shows

Wilt u als eigenaar van een rashond op een bepaald moment weten of uw hond een mooie vertegenwoordiger van zijn ras is, of bent u op zoek naar een leuke activiteit samen met uw hond, dan is het meedoen aan een rashondententoonstelling of (kampioens) clubmatch daar uitermate geschikt voor. Daarnaast zijn er verschillende verenigingen die een clubdag organiseren. Een
clubdag is hetzelfde als een tentoonstelling of clubmatch, alleen zijn daar geen officiële kampioenschapscertificaten te behalen. Hier mogen ook honden zonder officiële stamboom aan deelnemen. Op clubdagen heerst er vaak een ontspannen sfeer en deze worden ook gezien als trainingen voor rashondententoonstellingen of een clubmatch.
Het heersende idee over een hondenshow is vaak overtrokken. In de media worden shows wel eens negatief weergegeven. Bijvoorbeeld door beelden te tonen van schoothondjes met (te) lange vachten en ingewikkeld in papillotten of honden die op een trimtafel staan en worden gehuld in
wolken van spray en poeder of honden die prima kunnen lopen maar in een bench het tentoonstellingsterrein op worden gereden. Deze eigenaren zijn ook bij iedere show waar punten te behalen zijn aanwezig. Dit zijn echter uitzonderingen, dit betreft een zeer selecte groep eigenaren. De grote meerderheid van de honden op een tentoonstelling loopt op zijn eigen benen naar binnen, verblijft rustig in een bench of ligt te slapen naast de stoel van de eigenaar, laat zich met plezier in de ring tonen en geniet van een hele dag aandacht en komt lekker moe en vol van alle indrukken weer thuis. Kortom, een tentoonstelling is geen plaats waar honden worden geplaagd maar een plek waar ze aandacht krijgen, vertroeteld worden en de kans krijgen zich op hun best te tonen. Voor de eigenaren is het ook een leuk en gezellig dagje uit waarin vaak contacten worden gelegd met gelijkgestemde eigenaren van hetzelfde ras.

De fokkerij van rashonden richt zich op een standaard (omschrijving van het ras). Op een show is er een keurmeester die de hond vergelijkt met de rasstandaard en daar een oordeel over geeft. De hond wordt dus beoordeeld op de uiterlijke kenmerken. Daar hangt een kwalificatie aan en ook krijgt men een verslag waar het oordeel van de keurmeester in toegelicht staat.
Er zijn grofweg twee soorten keurmeesters. De “Rasspecialist” en de “Allrounder”. Soms is een keurmeester sterker in het herkennen van de typische kenmerken van het ras omdat hij het ras zelf heeft gefokt of er op andere manier bijzonder mee vertrouwd is geraakt. Deze keurmeester wordt de rasspecialist genoemd. De andere keurmeester heeft meer aandacht voor de algemene karakteristieken van een hond. Hij kijkt met name naar algemeen uiterlijk, gezondheid en naar de functionele bouw. Deze keurmeester wordt de allrounder genoemd. Het oordeel van beiden heeft zijn waarde.
Als de hond uitblinkt onder zijn rasgenoten, is het leuk om daar in het openbaar erkenning voor te krijgen, of in competitie mee te winnen. Dus een show is leuk voor de beginner, die wel eens wil horen wat een deskundige keurmeester van zijn of haar hond zegt, maar evengoed is een show ook interessant voor de ervaren fokker, die wil zien hoe zijn honden zich te midden van soortgenoten onderscheiden.

Om mee te doen aan een show of clubmatch hoort de hond een stamboom te hebben welke is ingeschreven in het Nederlandse Honden Stamboek (NHSB) en waarbij naam en adres op het eigendomsbewijs overeenstemmen met de werkelijkheid. In sommige gevallen mogen op clubdagen ook honden zonder stamboom deelnemen, dit staat dan bij de uitnodiging tot deelname vermeld. Een inschrijving voor een show is vaak online mogelijk via de website van de vereniging en anders zijn daar inschrijfformulieren voor op te vragen of te downloaden. Er zijn verschillende klassen waar een hond kan worden ingeschreven. Er zijn verschillende leeftijdsklassen en bij de Sint Bernard wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen de korthaar en de langhaar. Meestal is het direct duidelijk in welke klasse uw hond thuishoort. Het is aan te raden om het aanmeldingsformulier aan te vullen met een kopie van de stamboom van je hond. Op deze manier komen zeker de juiste gegevens van je hond bij de organisatie van de show of clubmatch terecht.